2007/04/27

Μωραίνει Kύριος ...

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δέχτηκε απειλή τρομοκρατικής επίθεσης από φουκαρά ιρακινό. Η ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισε την μισή Αθήνα. Μία τεράστια περιοχή που περιελάμβανε τους μισούς Αμπελόκηπους, το μισό Κολωνάκι και τον μισό Λυκαβηττό αποκλείστηκε από την κυκλοφορία!

Είχα την ατυχία να πρέπει να κάνω κάποιες δουλειές στην συγκεκριμένη περιοχή που εκτός των άλλων περιλαμβάνει 5-6 σχολεία και άλλα τόσα νοσοκομεία. Κυκλοφορώντας εκεί είδα σημεία και τέρατα.

Είδα ετοιμόγεννες, με την κοιλιά στο στόμα, να φτάνουν περπατώντας και μόνες τους, αφού ο συνοδός έψαχνε να παρκάρει. Καρκινοπαθείς, να φτάνουν για την χημειοθεραπεία τους, ξοδεύοντας και την τελευταία ικμάδα τους, αφού τους υποχρέωναν να περπατήσουν για παράδειγμα από την Λ. Αλεξάνδρας έως το νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου. Η κακομοίρα η Έλενα όταν το έχτιζε δεν είχε φανταστεί οτι δίπλα κάποτε θα καταλύσει ο αμερικανός πρέσβυς.

Είδα παιδάκια στα σχολεία να κλαίνε με μαύρο δάκρυ γιατί έχασαν την ημερήσια εκδρομή τους, αφού το λεωφορείο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει. Από την άλλη μεριά, πρός δόξαν του έθνους, όλο και κάποιο αυτοκίνητο έβλεπες να περνάει στην αποκλεισμένη περιοχή, ένας θεός ξέρει από πού. Φυσικά τα μηχανάκια των delivery δεν τα σταματάει τίποτα. Πού να σκεφτεί η ΕΛ.ΑΣ. οτι σε τέτοιες περιπτώσεις αποκλείουμε τους μονόδρομους και από τις δύο κατευθύνσεις. Άμα ήθελε η Αλκάιντα να χτυπήσει δεν μας έσωζε τίποτα αδέλφια.

Η απειλή βέβαια αποδείχθηκε φιάσκο. Η κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. ξεχείλιζε μέν ερασιτεχνισμό, αλλά κατάφερε να ταλαιπωρήσει τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Τα πουστιρλίκια που άκουσα κατά της αστυνομίας και των αμερικάνων δεν περιγράφονται.

Ο οποιοσδήποτε λογικός δημόσιος άνθρωπος θα προσπαθούσε να αποσυνδέσει το όνομά του από την όλη ιστορία. Εκτός αν είναι ηλίθιος και ανίκανος να πάρει τα μηνύματα που εκπέμπει η κοινή γνώμη. Οι έλληνες πολιτικοί άνδρες βέβαια περισσότερο από την κοινή γνώμη φοβούνται τους αμερικάνους. Εκεί δίνουν τις εξετάσεις τους.

Ο Ρίς όμως; Τί την ήθελε την δήλωση; Ευχαρίστησε την ΕΛ.ΑΣ. για την άμεση κινητοποίηση και για την άριστη συνεργασία. Γιατί; Για να συγκεντρώσει όλα τα φάσκελα πάνω του;

Οι αμερικανοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να ελέγξουν την κοινή γνώμη και να καταλαγιάσει ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Μιά τέτοια δήλωση ακόμη και αν δεν την καταδικάζουν τα ΜΜΕ (είναι πολλά τα λεφτά), εξοργίζει τουλάχιστον αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν και δεν συνάδει με την πολιτική της προσέγγισης. Αν ήταν λογικός θα έπρεπε να φρενάρει την ηλίθια ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. από την υπερβολή, γιατί του κοστίζει εκατομμύρια. Γιατί λοιπόν την έκανε; Δύο αιτίες μπορώ να φανταστώ.

1. Είναι τελείως ηλίθιος. Νομίζει οτι ο μέσος Έλληνας σκέφτεται σαν τους Αμερικάνους, που σε αντίστοιχη περίπτωση θα ξέχναγαν τις διαφορές τους. Του είπαν οτι οι Έλληνες ενώνονται μπροστά στον κοινό εχθρό. Ενώνονται όμως μεταξύ τους. Ναί! Είναι αλήθεια! Θα παρακολουθούσαμε ενωμένοι και με κοινά συναισθήματα μιά έκρηξη στην πρεσβεία!
2. Είναι τελείως κάθαρμα. Ξέρει οτι προκαλεί αλλά θέλει να δείξει ποιός είναι το αφεντικό. Το ίδιο παιχνίδι το έπαιξαν πολλοί αυτοκράτορες στην ιστορία. Τελικά αυτό το παιχνίδι πάντα χάνεται. Το καζάνι που βράζει δεν μπορείς να το κρατήσεις κλειστό όση πίεση και να του ασκήσεις. Ακόμη και οι σύγχρονες χύτρες ταχύτητας μιά βαλβίδα ασφαλείας την έχουν!

Οτι και αν συμβαίνει από τα παραπάνω η προχθεσινή δήλωση Ρις ήταν προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Όποια και αν ήταν η αιτία της δήλωσης – βλακεία, άγνοια, αλαζονεία - είναι μία δήλωση που μακροπρόθεσμα πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Νά 'ναι καλά ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: