2007/08/20

Δημοσκοπήσεις


Σε άρθρο που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία" στις 14/08/2007 με τίτλο «Αυξημένη ένταση, λιγότερα γκάλοπ και... ντέρμπι με το Ευρωμπάσκετ», κάποιος δημοσκόπος ονόματι Kώστας Παναγόπουλος (ALCO), λέει μεταξύ άλλων για την πιθανότητα να γίνουν εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου : "Ουσιαστικά θα υπάρχει χρόνος μόνο για λίγες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα τηλεφωνικές. Αυτό είναι κατάντια για μια δημοκρατία".

Για τον εν λόγω κύριο δημοκρατία σημαίνει να μπορεί να κάνει δημοσκοπήσεις. Το αντίθετο είναι κατάντια, αφού δεν τον βοηθάει η κατάσταση να βγάλει αξιoπρεπώς το ψωμί του και να τιμήσει το συμβόλαιο που έχει με τον ALTER. Και πράγματι αυτός είναι ο τρόπος που οι δημοσκόποι - και οι πελάτες τους - αντιμετωπίζουν την δημοκρατία. Πελάτες βεβαίως των δημοσκόπων είναι κυρίως τα πολιτικά κόμματα.

Θεωρούν δημοκρατία την δυνατότητα να καθορίζουν τις κινήσεις τους ανάλογα με την εκλογική απήχηση που αυτές έχουν. Και αυτό θα ήταν δημοκρατικό αν λειτουργούσε προς το κοινό όφελος. Λειτουργεί όμως κυρίως αντίστροφα. Χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις σαν εργαλείο διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Ο μέσος πολίτης έχει υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου που θεωρεί οτι "για να το βγάζει η δημοσκόπηση, σωστό θα είναι!".

Οι δημαγωγοί που μας κυβερνάνε ελέγχουν τις αντιδράσεις μας μέσω των δημοσκοπήσεων και ακολουθούν την οδό της ελαχίστης αντιστάσεως της κοινής γνώμης. Διαμορφώνουν συνεχώς τις κινήσεις τους, ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ χρησιμοποιούν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό τους, για να εξαλείψουν τις αντιστάσεις που καταγράφονται. Με εργαλείο τις δημοσκοπήσεις πετυχαίνουν το σκοπό τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς οι δημοσκοπήσεις μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Κλασικό παράδειγμα το παμπάλαιο ερώτημα της χαμένης ψήφου. Παλιά καταλάβαινες οτι η ψήφος σου πήγε χαμένη από το αποτέλεσμα των εκλογών. Τώρα το ξέρεις απο πρίν και δίνεις την ψήφο σου με επί πλέον κριτήριο την αγωνία σου μην πάει χαμένη. Οι δημοσκόποι του δικομματισμού φροντίζουν εγκαίρως να κατασκευάσουν χαμένες ψήφους ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Όσοι ξέρουν στοιχειώδη στατιστική ξέρουν τί σημαίνει "σταθμισμένη" ψήφος. Μπορείς να την σταθμίσεις με χίλιους τρόπους. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες αλλά αν το 3% το κάνεις 3,5% αμέσως αποκτά αξία και περιεχόμενο. Αν όμως το κάνεις 2,5% έχεις προσφέρει ένα μεγάλο μέρος του στα κόμματα που "βλέπουν" βουλή. Ο κόσμος δεν αρκείται στα μηνύματα και προτιμάει η ψήφος του να έχει εκλογικό αντίκρυσμα. Πέφτει έτσι στη λούμπα του "μή χείρον βέλτιστον" μεταξύ των εκλεξίμων, που του έδειξαν οι δημοσκοπήσεις. Μετά είναι εύκολο αφού έτσι και αλλιώς οι προτιμήσεις του είναι εκτός βουλής, να διαλέξει με την ίδια λογική μόνο μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας.

Αν μάλλιστα έχεις αρκετό χρόνο μπροστά σου το 5% της μίας δημοσκόπησης το κάνεις 4,6% στην επόμενη. Αρκεί μία διαφορετική "στάθμιση", ή διαφορετική διατύπωση των ερωτήσεων. Μετά συγκρίνοντας τα δύο ποσοστά ανακαλύπτεις την "πτωτική τάση" του συγκεριμμένου κόμματος, οπότε διατυπώνεις και το "εύλογο" συμπέρασμα οτι αν συνεχιστεί η πτωτική τάση το κόμα δεν "μπαίνει" στην βουλή. Στην επόμενη δημοσκόπηση επιβεβαιώνεις την "τάση" (που έβαλες το χεράκι σου να δημιουργηθεί) και έχεις χαρίσει ένα 3-4% στον δικομματισμό (αλήθεια πόσο να κοστίζει η ποσοστιαία μονάδα;).

Και το αντίθετο παιχνίδι είναι εφικτό. Παίρνεις έναν ανύπαρκτο και τον βάζεις στη βουλή. Μα συμφέρει; Κάποιες φορές ναί! Μαντρώνεις ψήφους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να μην πάνε χαμένες, κατασκευάζοντας και χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο ένα κόμμα που ελέγχεις προκαταβολικά.

Μα θα μου πείτε οτι όλα αυτά μπορούσαν να γίνουν και χωρίς δημοσκοπήσεις! Φυσικά, μόνο που το κόστος για τα κόμματα θα ήταν μεγαλύτερο και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Κάπου - κάπου θα είχαμε και εκπλήξεις, προς όφελος της δημοκρατίας πιστεύω.

Όποιος αγαπάει λοιπόν την δημοκρατία θα πρέπει κανονικά να μισεί τις δημοσκοπήσεις, όπως και κάθε άλλο εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Είναι ομολογώ προκλητικό να ξέρεις από πρίν τί θα βγάλει η κάλπη, αλλά το κέρδος είναι μικρό αν σκεφτείς οτι (και) με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία άγεται και φέρεται.

Μπορώ να βρώ μόνο ένα τρόπο αντίστασης: "Πείτε ψέματα στις δημοσκοπήσεις!". Δεν έχει σημασία πρός ποιά κατεύθυνση. Το ψέμα αν πάρει ικανοποιητικό ποσοστό ούτε χειραγωγείται ούτε "σταθμίζεται". Κάντε κόμματα και δημοσκόπους να σπάσουν τα μούτρα τους.

Ιδανική περίπτωση για να ξεκινήσουμε είναι τα exit polls της 16ης Σεπτεμβρίου. Ψήφισε ότι θέλεις και μετά βγές έξω και ψήφισε κάτι διαφορετικό. Ακόμη και αν αγαπάς συγκεκριμένο κόμμα δεν του κάνεις κακό με αυτό τον τρόπο. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αλλάζει αν αποτύχουν τα exit polls.

Το βράδυ μπορείς να καθήσεις βαθειά στην πολυθρόνα σου και να περιμένεις την ανακοίνωση των exit polls στις 19:00 ακριβώς. Αν έχει πετύχει το κόλπο το κάθε κανάλι θα λέει τα δικά του. Το γέλιο με τις απορρημένες φάτσες των δημοσκόπων θα σε κρατήσει ξύπνιο μέχρι αργά. Αντί να βαρεθείς στις 19:20, μπορεις να απολαύσεις την μάχη των αποτελεσμάτων μέχρι το πρωί. Την επόμενη μέρα εκτός από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα έχεις να συζητάς και την ήττα των δημοσκόπων, την οποία και μπορείς να χαρείς ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ίσως μπορέσουμε έτσι να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς την δημοκρατία!

Υ.Γ. Ως επί πλέον επιχείρημα παραθέτω και την φωτογραφία του κ. Παναγόπουλου, όπως την δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία".

5 σχόλια:

Greg είπε...

Δεν είναι μόνο η "ήττα" που θα πάθουν! Είναι και η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων που θα ακολουθήσει απο τους "χαμένους!

Γιατί για τους "δημοκράτες" αυτούς είναι βεβαιο!!! ότι οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν λάθος...

Μιά ωραία αντιστασιακή πρόταση στην "δημικρατική" παρωδία που συμμετέχουμε όλοι εκόντες-άκοντες.

Homo Cretensis είπε...

Κι εμένα μου είναι αντιπαθείς όλοι αυτοί που κάνουν την δημοκρατία επάγγελμα. Συμφωνώ με την πρόταση. Αν βγάλουν στις δημοσκοπήσεις και στα exit polls (δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο ελληνιστί;) αλλ’ αντ’ άλλων μερικές φορές, θα πάψουν οι πολιτικάντηδες να τους χρησιμοποιούν. Αυτοί και οι «πολιτικοί αναλυτές» (αμερικανόφερτα φρούτα αμφότερα) μου δίνουν στα νεύρα. Οι δεύτεροι φτιάχνουν το profile (sic!), είναι οι μακιγιέζ των επαγγελματιών που κυβερνούν, συμβουλεύουν πώς θα κερδίσεις τις εκλογές, πώς θα καβαλήσεις την εξουσία (το καλάμι έρχεται σαν επακόλουθο), σιχαμένα παράσιτα όλοι δαύτοι. Ουστ!

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ είπε...

Οἱ δημοσκοπήσεις ἔχουν εὐθὺς ἐξ ἀρχῆς μιὰ σημαντικὴ παρενέργεια, ἡ ὁποία καταλύει τὴν φιλοσοφία τοῦ κοινοβουλευτικοῦ συστήματος.

Οἱ ἐκλογὲς γίνονται ἀνὰ τετραετία. Ὄχι πολὺ ἀραιά, ὥστε νὰ μὴν παύει ἡ κυβερνητικὴ πολιτικὴ νὰ ἀσκεῖται μὲ τὴν λαϊκὴ ἔγκρισι, ἀλλὰ ὄχι καὶ πολὺ συχνά, ὥστε νὰ μὴν γίνεται κοντόφθαλμη ἡ ἄσκησις τῆς πολιτικῆς· νὰ μπορεῖ νὰ γίνει ἔργο μακρόπνοο.

Ὅμως, μὲ τὶς δημοσκοπήσεις, ὁ ἐκλογικὸς ὀρίζοντας δὲν εἶναι ἡ τετραετία ἀλλὰ ἡ ἑβδομάδα. (Φαντάσου νὰ πηγαίνεις στὶς Βρυξέλλες καὶ στὴν Νέα Ὑόρκη νὰ διαπραγματευθεῖς γιὰ τὰ Σκόπια, καὶ στὸ μυαλό σου νὰ ἔχεις τὶ θὰ σοῦ βγάλει ὁ γκαλουπτζὴς τὴν ἐπόμενη ἑβδομάδα.)


Καὶ κάτι ἀκόμη. Ἡ πρώτη στρέβλωσις ποὺ γίνεται στὸ κοινοβουλευτικὸ σύστημα, ὅταν αὐτὸ δὲν λειτουργεῖ σωστά, εἶναι ὅτι τὸ κόμμα δὲν ἐνδιαφέρεται νὰ ὠφελήσει τὴν πατρίδα, ἀλλὰ νὰ κερδίσει τὶς ἐκλογές.

Μὲ τὶς δημοσκοπήσεις, ἡ στρέβλωσις εἶναι διπλή. Τὸ κόμμα δὲν ἐνδιαφέρεται κἂν νὰ κερδίζει μετὰ ἀπὸ τέσσερα χρόνια τὶς ἐκλογές, ἀλλὰ νὰ ἀποκτήσει «παράστασι νίκης» σὲ μία ἑβδομάδα.

Ἀπὸ ἐκεῖ καὶ πέρα, λειτουργεῖ ὁ μηχανισμὸς τῆς «αὐτοεκπληρούμενης προφητείας» (ὅπως στὸ χρηματηστήριο μὲ τὶς ἐκλογὲς). Δὲν εἶναι ὅτι ἡ δημοσκόπησι προβλέπει ὁρθῶς, ἀλλὰ καὶ ὅτι τὸ κόμμα κερδίζει _ἐπειδὴ_ ἡ δημοσκόπησι τοῦ ἔδωσε «παράστασι νίκης» (κι ἀέρα στὰ πανιά του).


Τώρα πῶς θὰ λειτουργήσει ἡ δημοκρατία, θὰ μοῦ πεῖτε. Μὲ τὴν παιδεία καὶ τὴν ὡριμότητα τοῦ πολίτου - ἀλλὰ σταματῶ, πρὶν ἀρχίσει ἡ ἐκτόξευσις ζαρζαβατικῶν...

ΚΑΛΛΙΜΑΧΟΣ είπε...

Θὰ πεῖς, μά..., αὐτὸ εἶναι ἄμεση δημοκρατία, ἡ κυβέρνησι ἐλέγχεται συνεχῶς! Ἀλλὰ δὲν νομίζω. Διότι ὁ λαὸς ἀναγκάζεται νὰ ἐπιλέξει τὸ μὴ χεῖρον. Καὶ ὁ καυγὰς εἶναι ἔτσι μόνον γιὰ τὸ περιτύλιγμα.

Δούλος της Ντόρας Μπακογιάννη είπε...

Γεια σας. Η φαντασίωσή μου είναι femdom με την Ντόρα Μπακογιάννη! Τι θεϊκές ποδάρες! Να με ξάπλωνε στις μπουτάρες της και να με καταχέριζε στα οπίσθια. Η πιο βρώμικη φαντασίωσή μου. Μάλλον η πιο βρώμικη είναι femdom με Ντόρα και Κοντολίζα Ράις μαζί. Η Ντόρα η γυναικάρα η καθαρόαιμη φοράδα να με καταχερίσει, κι έχει και βαρύ χέρι..., και η black bitch η Κοντολίζα να με μαστιγώσει αλύπητα. Αααααααχχχ...

Εάν έχετε σέξυ φωτογραφίες της Ντόρας Μπακογιάννη ή της Κοντολίζας, παρακαλώ στείλτε μου. Ή εκείνο το βίντεο που έδειχνε ο Θέμος με την Ντόρα Δήμαρχο στο Σύνταγμα, που την έδειχνε σαν δράκουλα - την φανταζόμουν να με δαγκώνει και είχα χύσει δεν ξέρω πόσες φορές.

Επίσης όποια αυταρχική κυρία θέλει να κάνουμε chat ή real life bdsm, αυτή να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, να την λέω "Κυρία Υπουργέ", "Κυρία Μπακογιάννη", και εγώ να κάνω τον υπάλληλό της, τον υπηρέτη της, την φιλιππινέζα της ακόμη, ας μου γράψει και θα κάνω ό,τι θέλει, ό,τι μου ζητήσει.

Για σοβαρές προτάσεις, γράψτε μου στο: mikrotsoutsounos στο gmail τελεία com

Ευχαριστώ

Μαυρίστε τον Κωστάκη Καραμανλή, να γίνει Αρχηγός η αφέντρα Ντόρα