2007/04/02

Το πόρισμα της ακαδημίας

Το πόρισμα της ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού είναι λέει απόρρητο. Θα μπορούσε να είναι βέβαια απόρρητο αν έθιγε κάποιον ή αν δημοσιοποιούσε προσωπικά δεδομένα.

Φαντάζομαι οτι το πόρισμα δεν περιέχει προσωπικά δεδομένα, ούτε διακρίνει προσωπικά κέρδη στην όλη υπόθεση αλλιώς θα έπρεπε να έχει σταλεί και στον εισαγγελέα (που λέει ο λόγος). Επίσης οι μετέχοντες στην διαμάχη, της συγγραφικής ομάδας συμπεριλαμβανομένης, διατύπωσαν όλοι τις θέσεις τους ανοικτά και με παρρησία από τα ΜΜΕ, οπότε δεν φαντάζομαι να τους θίγει η, σύμφωνη ή μή, γνώμη της ακαδημίας, όταν έχουν ήδη γίνει ρόμπες (ξεκούμπωτες), από μόνοι τους.

Ποιόν λοιπόν προστατεύει το απόρρητον του πορίσματος; Η κοινή λογική λέει οτι προστατεύει την υπουργό παιδείας. Της δίνει το δικαίωμα να πράξει κατά το δοκούν, υπολογίζοντας άν θέλει την γνώμη της ακαδημίας. Μην ξεχνάμε οτι η γυναίκα έχει να ισορροπήσει σε πολύ γλιστερό έδαφος. Η ακαδημία λοιπόν δείχνει κατανόηση.

Η μή κοινή λογική (διαθέτουμε και από αυτήν), μας επιτρέπει να φανταστούμε την ίδια την ιστορία προσωποποιημένη, να θίγεται από το πόρισμα της ακαδημίας.

Πώς θα ήταν η Ιστορία αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο; Την φαντάζομαι λοιπόν με το ένα πόδι (το δεξί) στην Ελλάδα. Το πόδι σιγά σιγά γλυστράει πρός την ανατολή (κάποιοι το σπρώχνουν προς τα εκεί). Το άλλο πόδι (το εκσυγχρονιστικό, δεν υπάρχει αριστερό πόδι και δεν δέχομαι αντιρρήσεις, δικιά μου είναι η φαντασίωση), βρίσκεται κάπου στην δυτική Ευρώπη και διολισθαίνει προς την δύση. Η ιστορία μας σκύβει, με ενδιαφέρον, προς την κεντρική Ευρώπη λυγίζοτας τα γόνατα σιγά σιγά κάτω από το βάρος των αιώνων και των πιέσεων. Εχει το βλέμα της στραμένο πίσω και ανατολικά. Κάπου κάπου ρίχνει κρυφές ματιές προς την δύση.

Η Ιστορία λοιπόν είναι ευάλωτη, σκυφτή, τουρλωτή και βέβαια γυμνή. Πίσω της ακριβώς φαντάζομαι (γυμνό) κάποιον εκσυγχρονιστή (που δηλώνει αριστερός προοδευτικός) και πιό πίσω (στο νεκρό σημείο), κάποια ιστορικό με δερμάτινες ζαρτιέρες και μαστίγιο (δεν θα πώ ονόματα, ας το κάνει η ακαδημία).

Κάπως έτσι πρέπει να περιγράφει την κατάσταση το πόρισμα της ακαδημίας. Οπότε είναι πλήρως κατανοητό το απόρρητον του πορίσματος, γιατί θίγει ευθέως την (προσωποποιημένη) Ιστορία. Τα υπόλοιπα βέβαια πρόσωπα της εικόνας (όποια και αν φαντάζεται ο καθένας), μάλλον δεν θίγονται με τίποτα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, μην ξεχνάς. Η "Ιστορία" είναι θηλυκού γένους και γιαυτό βιάσθηκε ασύστολα!

Cacofonix είπε...

Είναι πολλά τα λεφτά σε λέω!!! Σιγά να μην τα φασκελοκουκουλώσουν, και να μην αλλάξουν όλο το βιβλίο, προκειμένου να μη χάσουν τα φράγκα...

Μάρκος είπε...

Το τελικό προσχέδιο της Ακαδημίας δημοσιεύθηκε στο Παρόν της Κυριακής

http://www.antibaro.gr/society/akadhmia_istoria.php

Τρεις ημέρες μετά, παραδόθηκε το τελικό πόρισμα από την Ακαδημία στο Υπουργείο.

Πόσο διαφορετικό μπορεί να ήταν;

Για μένα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ, μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

Με την ευκαιρία μία ερώτηση. Λες ότι είναι "απόρητο". Αυτό το συνάγεις επειδή δε δημοσιεύθηκε πουθενά ή επειδή γράφτηκε κάπου ότι "ζητήσαμε το τελικό πόρισμα και μας είπαν ότι είναι απόρητο";